İstanbulspor’un, İstanbul Mıntıkası’nın ve Türk Futbolu’nun kaderini değiştiren anın, kahramanıdır.
1932 Türkiye Futbol Birinciliği çeyrek final maçına, İstanbulspor takımı, fırtına gibi başlamış ve kısa sürede 2-0 öne geçmişti. Sayılmayan 2 golün ardından, Konya ekibi 3 gol bularak sonucu 3-2 yapmıştı. Artık süre tükeniyordu, İstanbulspor takımının bitmek bilmeyen baskısı; 89.dakikada penaltı ile sonuçlanmış, topun başına Samih Duransoy geçmiş, kaptan sakin, kararlı ve net bir vuruşla sonuca beraberliği getirmişti. Karşılaşmayı kenarda izleyen babası Mahmut Duransoy ve Konya takımında oynayan kardeşi Hakkı Duransoy, onun motivasyonunu etkilememişti. Uzatma dakikalarında bir gol daha bulan İstanbulspor’un artık önü açılmış yolun sonunu şampiyonlukla bitirmişti.
Bu Türkiye Futbol Şampiyonası’nda ilk defa bir spor kulübünün ve bir İstanbul takımının başarısıdır.
1910 İstanbul doğumlu Samih Duransoy ilk futbol hakemlerimizden ve Altınordu kulübünün kurucusu Mahmut Duransoy’un oğlu olup, ilk tahsilini dördüncü sınıfa kadar Bostancı ilk okulunda yaptıktan sonra İstanbul Lisesine girmiş ve orayı bitirmeğe muvaffak olmuştur. Futbola 14 yaşında başladı ve kısa bir dönem Altınordu’da oynadıktan sonra 1928 senesinde İstanbulspor’umuza geldi. İlk olarak 1928 sezonunda 18 yaşında giydiği sarı-siyah formayı 1939 sezonu sonuna kadar başarı ile taşımıştır. İstanbulspor takımının 3 kupa ile tamamlanan 1931-1932 sezonundan itibaren kaptanlığını yapmıştır. 11 sezonda 126 defa giydiği sarı siyahlı forma ile 6 gol atan Duransoy, İstanbulspor’un unutulmazları arasındadır.
İstanbulspor’da futbolun yanı sıra masa tenisi de oynayan Duransoy, 1930 senesinde düzenlenen ilk İstanbul masa tenisi şampiyonasında finale kadar yükselmiş fakat Fenerbahçeli rakibi aynı zamanda yüzücü ve boksör olan Raşit Beye yenilerek ikinci olmuştu. 1938 yılında askerliğini yaptığı sıralarda Eskişehir Demiryolu Alayında futbol oynamıştır.
1937-1938 sezonu sonunda Futbolu bırakmaya karar vermesine rağmen 1938-1939 sezonu için Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü’nün aldığı bir karar, onun tekrar sahalara dönmesine sebep olmuştu. Bahsi geçen sezon için, asker ve öğrenci sporcuların takımlarında oynayamayacakları kararı neredeyse tüm oyuncuları okul öğrencisi olan İstanbulspor takımını liglere katılamaz hale getirmişti. Bu sebeple başta Adnan Akın olmak üzere Samih Duransoy’da tekrar ayakkabılarını giymek zorunda kalmış, emekli bir takım hüviyetine dönen İstanbulspor’u zorda olsa ligde tutmuşlar ve takımın ertesi sene gençleşmesi için zaman kazandırmışlardı.
Futbolu bıraktıktan sonra hakem olarak Türk futboluna hizmet etmiş Türkiye’nin 7 numaralı Beynelmilel hakemi olmuştur. Ekim 1960 tarihinde Muhterem Özyurt başkanlığında kurulan Futbol Federasyonunda hakem komitesi üyeliği de yapmıştır.
TCDD İzmir Muhasebe Müdürü olarak emekli oldu. Samih Duransoy’u saygı ile anıyoruz.