İstanbulspor’un golcüleri listesinde 25 gol ile bulunan Vakur Antalya’lı, 25 Ekim 1921 tarihinde Mersin’de doğdu, Beyrut kökenli Maruni Hristiyanı bir ailenin çocuğu olan Viktor Venüs’ün babası Halil Venüs ile amcası Emin Venüs, Devlet Demiryolları’nda tren makinisti olarak çalışmaktaydı.
Amcası, Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kullandığı trenin makinistliğini yaparken, kendisi de Atatürk’ü istasyonda karşılayan çocuklar arasında yer aldı.
Mersin İdman yurdu takımında oynarken tayin sebebiyle 1938 yılında İzmir’e yerleştiler.
İzmir Erkek lisesinde en çok sevdiği ders “Jimnastik” ti… Futbola hayrandı… Atletlerin çalıştırıldığı saatlerde merak ettiğinden çivili ayakkabıları giyer ve tek adım atlar. 6 metre 90 cm’dir ölçülen değer. İdman öğretmeni derhal onu Atletler takımına alır ve 15 gün sonra yapılacak Atletizm Şampiyonasına hazırlar. 18 yaşındaki Viktor 100 m. 200 m, tek adım, üç adımda 4 Altın Madalya alır…
Bu madalyalar onu Türk Milli Atletizm takımına taşır… Balkan oyunları sebebiyle Atina’ya gidilecektir. Tam o sırada II. Dünya savaşı patlak verir… İtalyanlar Yunanistan’ı işgal eder… Yarışma iptal edilir… Ama o artık resmen “Milli”dir.
Bir Paşa dostları onun “Viktor” (Maruni Hıristiyanlarca çok kullanılan bir isim “Zafer” anlamında) adı yerine bir başka isimle spor müsabakalarında yer almasını tavsiye eder… O Paşanın Viktor’a verdiği ad “Vakur”dur… Yılların Viktor’u İstanbul’daki futbol ve atletizm dünyasındaki müthiş başarıları ile hep “Vakur” olarak tanınır. Bugün Viktor Venüs’ün torunun adı da “Vakur”dur. Vakur Antalyalı.
1941 senesinde İstanbul Tıp Fakültesini kazanır. İstanbul’a geldiğinde Galatasaray Kulübü onun ile ilgilenir ve 10.000 TL transfer bedeli önerir. Ayrıca ayda 100 TL (En yüksek dereceli memur maaşı 96 liradır) maaş alacaktır. Ama Vakur, ailesinin ısrarı ile İstanbulspor’u tercih eder… 5000 TL transfer bedeli ile… İstanbulspor’da başarıdan başarıya koşar.
Fakülteyi bitirinceye kadar 6 yıl sarı siyahlı formayı giyer. Bu süre içinde 95 maç oynayıp 27 gol atma başarısı gösterir. 1948 senesinde İstanbulspor’dan doktor olarak ayrılır.
Mersine yerleşir, Müslüman bir kızla evlenir. Mesleğini icra ederken özellikle öğretmen ve askerlerden para almayan, maddi durumu iyi olmayan hastaları da ücretsiz tedavi eden Victor Venüs, kısa sürede kentin sevilen simaları arasında yer alır.
1966-1967 futbol sezonunda Mersin İdmanyurdu Genel Kaptanı olarak yönetimde görev yapan Venüs, aynı sezon kırmızı-lacivertli ekibin 1. lige çıkmasına katkı verir.
Türk Milli Futbol takımının efsane Futbolcusu Fenerbahçeli Lefter Küçükandonyadis’i antrenör olarak getirir, Lefter’in aylık ücretlerini tamamen o öder.
Venüs, 4 dönem boyunca da Mersin Belediyesi Meclis Üyeliği görevinde bulunur.
Viktor Venüs Mersin’deki Maruni cemaatinin de başkanlığını yapmıştır. Maruni Cemaatinin de kilisesi vardır. Uray caddesinde. Azalan Maruni cemaatine din görevlisi (Papaz) tayini yapılamamakta dır. Dini törenler yapılmaz olmuştur o kilisede. Dr. Viktor Venüs zamanın valisine gider ve başkanlık yetkisi ile bu kiliseyi Devlet’e bağışlar. Ama bir şartla; Kilise camiye dönüştürülecektir. Ve öyle de olur. O günden beri Maruni Kilisesi Nusratiye Camii olarak hizmet vermektedir.
4 Ocak 2010 da hayata veda eden Vakur Antalyalı’yı saygı ile anıyoruz.
Mükemmel